Dva články z MfDnes z 12.2.2007

Hokej má na internetu náskok

Pardubice - Internetová stránka pardubického hokejového klubu je nejnavštěvovanějším regionálním serverem v kraji. Každý den si jej v průměru otevře přes 5700 lidí. Mezi nejoblíbenější servery v kraji patří i stránka pardubického dopravního podniku a chrudimský i pardubický regionální server.

Zatímco některé servery mají své čtenáře zajištěny už prakticky dopředu, jako třeba dopravní podnik, jiní si je nejdříve museli získat. K takovým patří stránky trolejbusu 353, které jsou dílem Jiřího Reitmayera, řidiče pardubické městské dopravy. Je to vlastně jeho blog, doplněný o články o historických i současných vozidlech městské dopravy se spoustou odkazů. „Dělám to po večerech. Je to můj koníček, jinak by to ani nešlo,“ říká muž, který se na svých stránkách například svěřuje s tím, že 1. února po 15 letech musel opustit „moji fabriku téměř rodnou - Synthesii a.s.“.

Zajímavé je, že zatímco pardubický regionální server má návštěvnost kolem osmi set lidí denně, chrudimský jich přiláká o pět set víc. „Je to možná i tím, že v Chrudimi není taková konkurence jako v Pardubicích,“ řekla Soňa Anderlová, která má na starosti server pardubice. cz.

S návštěvou 800 lidí denně není spokojena. „Taková doména má ambice na větší návštěvnost. Chceme zaujmout soutěžemi, kvalitnějším přehledem akcí, poskytovat širší zpravodajství,“ říká Anderlová. Zvyšovat počet návštěvníků ale samozřejmě chce i server chrudim.cz. „Během letošního roku chceme změnit design. Připravíme tři nové služby, mimo jiné nabídku pracovních příležitostí,“ uvedl Lukáš Němec, který se o server stará.

Otázkou je, jak by dopadly v našem srovnání oficiální internetové stránky městských úřadů a kraje. O tom se můžeme jen dohadovat, úřady až na výjimky nesledují nebo nezveřejňují počty návštěv. To je škoda, protože tato informace je dobrým ukazatelem toho, jak se lidem stránky líbí. „Zatím počty návštěvníků neměříme, je to ale docela dobrý námět,“ řekl vedoucí oddělení informatiky krajského úřadu Martin Halámka.

Nejnavštěvovanější webové stránky kraje

http://hcpce.cz - Oficiální stránky hokejového klubu HC Moeller Pardubice. Zprávy doplněné bohatou fotogalerií, zápasy, soupisky, statistiky, rozhovory, objednávky vstupenek, dotazy generálnímu manažerovi, diskusní fórum.

www.dpmp.cz - Stránky Dopravního podniku města Pardubic. Jízdní řády, aktuální zprávy, informace o novém odbavovacím systému, změny v trasách linek.

www.chrudim.cz - Regionální informační server chrudimského regionu. Aktuální regionální zpravodajství z MF Dnes i z místních novin. Pro server mluví přehlednost a zajímavé diskusní fórum, které není zapleveleno pouze nesmyslnými příspěvky.

www.pardubice.cz - Pardubický svět je regionální informační server pro Pardubicko. Lze tam najít aktuální zprávy z regionu a poslouží zejména jako rozcestník, pokud hledáte třeba jízdní řád MHD nebo chcete v Pardubicích zajít do divadla.

http://web.ipardubice.cz - Přehledný pardubický internetový rozcestník, nabízí dobré tipy, kam vyrazit za kulturou. Databáze akcí pro Pardubicko a okolí. Zprávy jsou velice stručné.

www.trolejbus.cz - Blog, plus vše o pardubických trolejbusech a autobusech. Bohatá fotogalerie, vše pravidelně aktualizováno. Jízdní řád MHD.

http://lkpd.site.cz - Informační server mezinárodního letiště v Pardubicích. Najdete aktuální informace o zajímavých strojích, které dosedají na pardubickou ranvej, přehled pravidelných letů i informace o nepravidelných příletech. K dispozici je i diskuze a fotogalerie.

www.zpravodaj.ceskatrebova.cz -  Pokud jde o aktuálnost a četnost vlastních zpráv je Českotřebovský internetový deník v kraji na špici. Z každé větší akce je k dispozici velké množství fotografií.